עשו זאת בעצמכם - 5 טיפים לצילום מוצלח יותר
- avi keren
- Jun 18, 2015
- 3 min read
מאמר זה מוקדש לאלו מבינכם שאוהבים גם לצלם ולא רק להצטלם. הנה לכם טעימה מעולם הצילום כפי שאני חווה אותו.
אחד הדברים הקסומים ביותר בצילום הוא היכולת לתפוס רגעים שתמיד נבחין בהם בעיניים שלנו.
הקפאת רגע של שבריר שנייה שלא היינו רואים אותו בתנועה חולפת הוא קסם שתמיד גורם למתבונן בתמונה להשתהות אל מול יצירתיותו של הצלם.
אמנות הצילום מחייבת ספונטניות, גמישות, קלילות, וזריזות. אל תחפשו תמיד רק את הרגע המושלם לצילום, אדרבא היו פתוחים לרגעים שבין לבין, שם נמצאים האוצרות האמיתיים שהמצלמה אוהבת במיוחד לתעד.
ככה גם בחיים, דווקא כשאנחנו מתכוננים כל כך לקראת מאורע גדול, החיים מפתיעים באינסוף טוויסטים בעלילה שמובילים אותנו רחוק יותר, לרגעים מרגשים יותר ולחיים שאנו באמת חולמים שיהיו לנו. תמיד היו פתוחים למה שיש לחיים להציע, כך רק תרוויחו!
אם כך הטיפ הראשון בצילום הוא להיות ברגע, להגיב אליו, לא לפחד מטעויות, יש לנו פריבילגיה בעידן הדיגיטלי להקליק על המצלמה, לצפות בתמונה ואז למחוק אותה אם לא אהבנו...ככל שתהיו יותר ספונטניים כך תקבלו פריימים יותר יצירתיים ומקוריים.
טיפ שני בצילום-התייחסו לצילום כשפה במלוא מובן המילה. הצלם בוחר לומר משהו, והמצלמה היא הכלי שלו לעשות זאת. על המתבונן בתמונה לדעת לקרוא את השפה...נשמע מורכב? ממש לא!!! כל שעליכם לעשות כשאתם מצלמים משהו שנראה לכם ייחודי, עליכם לזכור שמי שיראה את התמונה לא חווה איתכם את ההתבוננות בדבר עצמו, ויזכה לראות רק את הדרך בה אתם ראיתם את אותו אובייקט. שימו לב שאתם בוחרים לצלם באופן שיגרום למתבונן לחוות גם משהו כשהוא צופה בצילום שלכם. הבנה אין פירושה לצלם בצורה אילוסטרטיבית, אדרבא ככל שצילום מעלה שאלות במתבונן כך הוא מעניין יותר, ובכל זאת הקפידו על קומפוזיציה, צבעים, חיות וחדות של התמונה, כך שכל מתבונן יובל לקרוא אותה לפי הפרמטרים המוכרים, או בהמשלה לשפה- השתמשו בא'-ב' הקלאסי גם כשאתם יוצרים מילים חדשות...

אמר פעם צלם גדול, רוברט קאפא: "אם הצילומים שלך לא מספיק טובים, אז אתה לא מספיק קרוב". והנה לכם הטיפ השלישי בצילום בהקשר זה: תמונות תקריב, בפרט כשמדובר באובייקטים בודדים, יתפסו את העין יותר מתמונות רחוקות. גם אם בחרתם לצלם למשל את ילדכם תמונת גוף מלאה ברקע של הים, לפני שאתם ממשיכים הלאה, בקשו ממנו להישאר באותה פוזיציה והתקרבו אליו בעזרת זום העדשה, או פיזית עם גופכם וצלמו גם מדיום שוט (חצי גוף) או קלואז-אפ (תמונת תקריב של הפנים) בדיוק באותה העמדה שהיה בה קודם. תופתעו לגלות שהתמונות הללו מעוררות רגש אחר לגמרי במי שמתבונן בתמונות מאשר התמונות הרחוקות יותר.
בכלל- אם אין לרקע חשיבות, או אם הוא לא מעניין, או אם יש בו פרטים שמפריעים לפריים ומושכים תשומת לב מהאובייקט שבחרתם לצלם ("רעשים"), התקרבו לאובייקט וצלמו אותו מקרוב יותר. אופציה של פתיחת צמצם תהיה גם בחירה נהדרת במצב כזה.
הטיפ הרביעי בצילום הוא ליצור קליק של ממש ביניכם לבין המצולמים שלכם, כמובן אם מדובר באובייקטים חיים. הרבה יותר חשוב ליצור את הקליק הזה, מאשר להקליק על המצלמה עד שתצא תמונה כאוות נפשכם. הכירו את המצולמים, דברו איתם, גרמו להם להרגיש נוח עם המצלמה על מנת שיראו כמה שיותר טבעיים ויהיו הם, ולא ישחקו משהו שהם לא, כי המצלמה לא משקרת, היא רואה ומתעדת הכול...אל תזלזלו ביצירת קליק עם קרוביכם לפני שאתם מחליטים להרים את המצלמה וצלם אותם, דווקא האנשים הקרובים לנו ביותר צריכים את הפרגון וחימום העניינים כדי להרגיש בנוח מול המצלמה כאתם מצלמים אותם פתאום.
הטיפ החמישי בצילום הוא תמיד להביא נגיעה אישית שלכם לצילום. מקוריות עדיפה על פני כל חיקוי של צילום מוצלח. גם אם החיקוי יהיה מוצלח, לא תמצאו את עצמכם בתוך הצילום, וכך גם אם הצילום יהיה טוב מבחינה אסתטית, לא בטוח שהוא יעביר איזושהי הרגשה פנימית במתבונן. על הצלם להיות מעורב בצילום, לבחור לצלם מה שמעניין אותו, לצלם איך שמרגיש לו, איך שמיוחד לו, איך שבא לו-רק ככה יצאו צילומים מתוככם ויצליחו להעביר תחושה במי שיתבונן בצילומים שלכם.
מקווה שעזרתי לכם להתמקד במה חשוב באמת כדי לייצר צילום מוצלח...
צילום מהנה!!!
קרן בן עמי
Comments